RaceIT  ---   NYHETER 2003  ---  Svensk Karting
DEC 2003

31 december. FIA läxar upp CIK!
Internationella karting kommissionen, CIK, har utsatts för en hel del kritik de senaste åren. Det gäller bl.a. frågan om 4-taktsmotorer och satsningen på en VM serie i FSA. Tillverkarna har klagat över höga kostnader och VM-serien har tynat bort. FIA har har genomfört en granskning av hur CIKs verksamhet och vid ett möte i Monaco den 12 december fattade man ett antal beslut över huvudet på CIK. Bland annat,
1) Övergången till 4-taktsmotorer skall ligga fast men starten skjuts upp till tidigast 2006.
2) De kommande 4-taktarna får1 i stället för 2 cylindrar.
3) Från 2005 gäller 1 motor + 1 chassi per tävling. FIA har påpekat det absurda i att kartingen använder flera motorer under en tävling medan F1 stallen bara får använda en motor per tävlingshelg. Vi kan bara hålla med.....
Fler beslut i kartingfrågor skall tas av FIAs sportkommission den 24 mars 2004.

1 december. Michael Schumacher vann avslutningsracet i Formel A vid helgens Winterpokal i Kerpen, Tyskland. Totalt slutade han trea medan totalsegern gick till Marcel Jeleniowski.. För svenskarna blev det en 25:e respektive 40:e plats för Philip Forsman och Jacob Gumpert i ICA. Jonatan Hertzberg blev 14:e i FA. Bilder m.m. hittar du på www.kartsport.de

JULI 2003

4 juli. Viking Trophy kördes i år på de 1210m långa Rudskogenbanan i Norge. D.v.s samma bana som förra årets Nordiska mästerskap kördes på. Det blev ingen svensk seger i år men väl en tredjeplats i ICA genom Tommy Prosi och dessutom andra och tredje plats i ICA Junior tack vare Philip Forsman och Daniel Roos. Mest imponerade Nikolaj Bollingtoft från Danmark som missade ett av kvalheaten genom att komma för sent till park fermé. Trots det var han uppe i ledning redan efter några varv i finalen. Sedan var det inget snack om vem som skulle ta hem segern. Som vanligt var ett gäng svenska juniorer med och slogs om tätplatserna i ICA Junior. Den här gången fick de dock se sig slagna av glad gutt, nämligen Eyvind Brynildsen som kör i team med Anders Krohn (som kör ICA). Teamet backas bl.a. upp av Norska bilsportförbundet och rallyföraren Petter Solberg. (Norska förbundet satsar 20-40 gånger mer än vad Svenska förbundet ger sina internationella förare i bidrag. Norrmännen har förstått att i karting gör pengarna mycket mer nytta om man vill utveckla tallangfulla förare.) Vinnarmotorn var i alla fall svenskpreparerad (Leif Larsson). 
 
Daniel Roos byter luftburk inför omstarten av Juniorfinalen Förfinalen ICA Junior

När juniorklassen startade sin final brakade Roos och Niklas Edling av i första kurvan. Roos blev stående i sandfållan med Edling körde längs gräsvallen och tog sig ut på banen igen. Då var han rejält distanserad av fältet. Efter två varv rödflaggades dock loppet och det blev omstart. Avflaggningen gjordes efter att finske föraren Tuomas Leino kraschat in i en däcksbarriär i den snabba utförsbacken. Som väl var klarade han sig utan några allvarliga skador. När loppet startades om fanns Roos och Edling åter på sina ursprungliga startpositioner. Det blev en spännande final där Roos, Brynildsen, Forsman och Pankratov fightades om segern. Den hamnadesom sagt i Norge denna gång. Philip Forsman, Daniel Roos och andreas Risvall tog platserna närmast. I ICA klassen var Dick Sahlén näst bästa svensk med en 11 plats.
 

JUNI 2003

23 juni. Finaldagen i Öppna italienska mästerskapens 4:e omgång var inte helt utan problem för de svenska deltagarna. För Robin Andersson och Richard Hansson slutade tävlingen i second chance heatet. Philip Forsman tog sig däremot direkt till final även om han där hade problem att komma igång och var bland de sista när starten gick. Sedan fungerade det bättre och Philip gjorde en stark uppkörning som tog honom till 15:e plats.

21 juni. Öppna italienska mästerskapets 4:e deltävling körs på Corridonia 21-22 juni. Svenska deltagare i ICA Junior är Richard Hansson, Robin Andersson och Philip Forsman, Av svenskarna lyckades Philip Forsman bäst på tidskörningen med 6:e tid i sin grupp. Robin Andersson var 21:a i sin grupp och Richard Hansson 25:a. Totalt 62 startande indelade i två grupper som kör vardera två kvalheat. Första kvalet kördes på lördagen. Philip som stod i ytterledet fick en besvärlig startkurva och föll tillbaka till 12:e plats. Två placeringar tog han tillbaka och slutade alltså 10:a i mål. Robin Andersson körde upp sig till 13:e från sin 21:a position i starten. Richard blev 25:a i sitt heat. Rapporterna berättar om ett kanonfäste med mycket gummi på banan. Hur det går i resten av tävlingen läser du här under söndagen.

16 juni. Totalsegrare i årets Swedish Kart Cup blev Susanne Larsson (Formel A), Christian Kronegård (ICA) och Philip Forsman (ICA junior). Tredje och sista deltävlingen kördes i Jönköping under helgen.
ICAJ: I juniorklassen såg det ut att vara upplagt för Philip Forsman som hade en klar ledning inför Jönköpingstävlingen. Efter en startkrasch kom Philip långt efter i final 1 och därigenom blev det åter jämnt inför final 2. Efter några varv av den finalen började regndropparna falla och med dem många av förarna. Den som tjänade mest på det var Forsman som kunde ta tillbaka förlorad terräng medan Roos gick andra vägen och missade chansen till totalsegern.
ICA: Sonny Persson verkar vara på väg att få ordning på den nya Jesolo-karten. Två pallplatser, varav en seger i den regniga andra finalen. Totalsegern i klassen gick däremot till Christian Kronegård.
FA: Larsson eller Sahlén var frågan inför sista deltävlingen i Formel A klassen. Före tävlingen skiljde det en poäng mellan de båda till Dicks fördel. Till Jönköpingstävlingen kom också Carl Söderblom och David Frodelius. De båda var 1:a respektive 3:a på tidskörningen med Susanne som 2:a. I final 1 kunde Söderblom dra ifrån de övriga och ta en ganska ohotad seger medan Frodelius, Sahlén och Larsson ägnade sig åt en inbördes fight. Både Frodelius och Sahlén var av banan men i slutändan var det Frodelius som tog 2:a platsen före Larsson och Sahlén. I den regniga andra finalen var däremot Susanne snabbast. Hon kunde ganska omgående dra ifrån de övriga och ta en komfortabel seger i loppet och därmed också totalsegern. På sista varvet bromsade Kim Stenström bort sig själv och Carl Söderblom uppe i första backen. Det öppnade vägen för Dick Sahlén att ta andraplatsen.
 

David Frodelius och Susanne Larsson strider om andraplatsen i den första Formel A finalen i Jönköping.

 
 

10 juni. Snabba svenskar, men norsk seger i Formel A EM! Jimmy Lindberg och Carl Söderblom var etta och tvåa på tidskörningen i helgens deltävling i Formel A EM. Tävlingen kördes på Mika Salo-banan i Finland.  Även David Frodelius visade framfötterna genom att vara 10:a på tidskörningen. Svenskarna forsatte att prestera bra resultat även i heaten. Söderblom 2, 2, 2, 12 Lindberg 2, 18, 1, 1 och Frodelius 13, 27, 1, 2. Det innebar att Calle och Jimmy var 2:a och 3:a totalt efter kvalheaten. I finalerna var det inte riktigt lika roligt. Söderblom var 8:a i den första och Frodelius 12:a i final 2. Bra placeringar givetvis men i övrigt var det mest strul för svenskarna i finalen. Mest för Jimmy Lindberg som tagit en klar ledning i final 1 när han fick punktering. Samma öde drabbade uppenbarligen också David Frodelius. Strulade gjorde det däremot inte för Norges Stian Sörli som var 1:a och 3:a i de två finalerna. Ett stort grattis till Stian som för några år sedan tävlade mycket i Sverige. De senaste åren har han tävlat ute i Europa och redan förra året åstadkom han flera fina resultat i EM serien. 
Resultat FA-EM, Alahärmä, Mika Salo banan (FIN)
Tidskörning
Final 1
Final 2

MAJ 2003 

27 maj. För en dryg vecka sedan beslutade CIK att förbjuda de nya bakbågarna. Man hänvisar till incideter i samband med Formel A EM-deltävlingen i Angerville. Vad som händer i Sverige vet vi ännu inte men eftersom motivet är säkerheten så finns det naturligtvis anledning att ta det på allvar. 

24-25 maj. Sydsvenska serien, SGCC. Jönköping. Stora startfält i alla klasser. här är resultaten: 
Lördagens finaler (Mini, Yamaha, Sport2000, RotaxMax)
Söndagens finaler (Micro, ICC)

17-18 maj. Swedish Kart Cup, Klippan. Andra avdelningen av årets Swedish Kart Cup arrangerades av KS Klippan. 
 

ICA Junior
Efter kvalheaten hade både Niclas Edling och Daniel Roos en första och en andraplats. Roos, som vann tidskörningen tog därmed masterpositionen i final 1 före Edling och Micke Hagström på 3:e rutan. Philip Forsman stod 4:a efter att ha fått tidstillägg för tjuvstart i ett av heaten.

Final 1.  Loppet blev ganska odramatiskt. Roos skaffade sig en lucka de första varven och höll den sedan ända in i mål. Edling fick en lika lugn resa fram till andraplatsen. Å andra sidan fick Forsman jobba hårt för sin tredjeplats. I starten hamnade han på yttern och föll ner till 8:e plats. Därifrån arbetade han sig succesivt upp till tredjeplatsen. (resultat

Final 2. Juniorernas andra final blev mer händelserik än den första. De tre främsta i final 1 drog ifrån resten av fältet och hade en jättefight tills Daniel Roos råkade köra på Forsmans ena bakhjul. Roos tappade fronspoilern och fick teknisk flagg. När tätduon gick ut på sista varvet var Edling i täten med Forsman en halv kartlängd efter. Så placerade Edling ett bakhjul utanför banan och vipps hade han Forsman i bakbågen. Ett par kurvor från mål la sig Edling i innerspår för att stänga av omkörningsmöjligheterna. I stället fick han så låg fart ut ur kurvan att Forsman kunde smita förbi och ta segren. Efter Roos bortfall blev det Micke Hagström som la beslag på tredjeplatsen. 
(resultat

ICA
Final 1. Estländaren Madis Laiv som tävlar på Finsk licens körde fort i kvalheaten och tog med en första och en andra plats hand om masterpositionen i final 1. Laiv som kör för Ward teamet tog även komandot i finalen där han skaffade sig en klar ledning. Tyvärr tvingades han bryta efter halva loppet sedan en kabel till tändsystemet gått sönder. Ledningen övertogs då av Tommy Prosi före Magnus Söderlund och Christian Kronegård. De positionerna höll sig in i mål. Hemmaföraren Mathias Gustavsson gjorde en stark uppkörning från 17:e startruta till 4:e platsen. Två andra förare som presterade fina uppkörningar var Niclas Severin och Mikael Eklund. De båda tog sig från 15:e och 22:a startplats upp till 7:e respektive 8:e plats i mål. Platserna strax före togs av Sonny Persson och Martin Henriksson. Sonny som kör för Malm racing testade ett för Sverige nytt chassie, nämligen Jesolo. Luleåföraren Martin Henriksson är tillbaka efter ett års uppehåll medan han legat i lumpen.. Den här gången kör han Intrepid med gott resultat. Ändå bättre skulle det bli i final 2. (resultat
 
 

Final 2. I täten var det ganska odramatiskt. Prosi och Söderlund åkte var för sig in på de två första platserna. Kronegård gick andra vägen. Efter några missade omkörningar föll han tillbaka till 6:e plats. För Henriksson gick det fortare och fortare. I final 2 räckte det till en 4:e plats. Han fick dock se sig passerad av Mikael Eklund som fortsatte sin uppkörning från första finalen och nu tog sig ända upp till 3:e plats. Madis Laiv som bröt final 1 tvingades starta final 2 från 28:e startposition. Därifrån gjorde han en stark uppkörning till en slutlig 7:e plats. (resultat)
Mikael Eklund och pappa Staffan jublar efter tredjeplatsen i ICA final 2. I depån stod Susanne och höll tummarna. Hon har hjälpt till att coacha Mikael i årets tävlingar och gladde sig naturligtvis åt hans fina prestation.

 

Formel A
I FA var det lite omsättning bland förarna. Martin Svendsen som var etta och tvåa i Uddevallafinalerna stod över Klippantävlingen. I stället tillkom Jimmy Lindberg och Calle Söderblom, som tävlar i EM serien, samt Martin Ekström som tvingades dra sig ur i Uddevalla när han blev sjuk. 

Final 1. Längst fram i starten stod de båda Wardförarna, Lindberg och Söderblom. Så började det och så slutade det, Jimmy Lindberg före Calle Söderblom. Därefter handlade det om Dick Sahlén och Kim Stenström. (resultat

Final 2. I täten var det samma visa som i final 1, d.v.s. Lindberg, Söderblom och Sahlén. Martin Ekström som startade 12:a hade nu ordentlig fart på grejorna och körde upp sig till 4:e platsen. Susanne Larsson hade problem med förgasare och motorer hela helgen och fick den här gången nöja sig med en 5:e plats efter att hon blivit 7:a i final 1. (resultat

 


Jimmy Lindberg, Kim Stenström, Carl Söderlund och Susanne Larsson i väntan på start.

10-11 maj. Tredje deltävlingen i sydsvenska kartingserien kördes i Borås. I Yamaha tog Hans Bergqvist sin andra seger i årets serie, medan det var nya segrare i de andra klasserna. 
SGCC delt 3.
Mini:          Milton Lundström   Malmö AK 
Yamaha:    Hans Bergqvist        Wäxjö MS             SR Racing 
S2000:        Johan Strömberg      Kalmar MK 
Micro:        Niklas Löfgren         Öre GKK 
ICC:            Patric Sundel           Kristianstad KK     JP Racing 

3-4 maj. Swedish Kart Cup, Uddevalla. första tävlingshelgen av tre i årets SKC. I år saknas ICC åkarna i cupen som därmed omfattar klasserna ICAJ, ICA och FA. För många började tävlingshelgen med träning redan på torsdagskvällen och under fredagen. På lördagen kördes tidskörning och första omgången försöksheat. Efter lördagens regn uppskattade de flesta nog söndagens solsken. 
 

ICA Junior
Final 1.  I första juniorfinalen tog Daniel Roos en överlägsen seger. Racets uppkörning stod Philip Forsman för. Efter att ha fått teknisk flagg i ett av heaten tog sig Philip ända upp till andra plats. 

Final 2. Roos tog åter täten. Även om han till en början skaffade sig en liten lucka var Forsman snart i kapp. Det blev en jämn fight där Forsman gick ut som ledare på sista varvet. Roos försökte gå om uppför långa backen men gled ut lite för långt så Forsman kunde ta tillbaka tätplatsen direkt. den platsen höll han också över mållinjen. 

ICA
Final 1. Här var Christian Kronegård ohotad. Prosi som fått stopp i ett av heaten var för långt bak för att kunna hota. Han tog sig ändå upp till en 6:e plats. Stefan Wass gjorde också ett bra lopp och slutade tvåa. 

Final 2. 
Den här gången tog sig Wass snabbt upp i ledningen. Han skaffade sig också en liten lucka bakåt men förföljarna med Kronegård, Krohn och Prosi i spetsen knapade sig successivt inärmare. På sista varvet satsade Kronegård på att ta sig förbi Wass. När de båda tappade fart passade Krohn på att smita förbi och knipa segern. 
 
 

FA
Final 1. Längst fram handlade det om Dick Sahlen och Martin Svendsen. I den här finalen var det Svendsen som gick segrande ur det striden. Tredjeplatsen knep Susanne Larsson. 

Final 2. Sista FA finalen blev också blev också dagens mest publikfriande. Svendsen tog starten från masterposition följd av Larsson som startade trea. Efter ett par varv tog sig Larsson om Svendsen. Ledningen höll hon större delen av racet men hon utsattes för ständiga attacker bakifrån. Dick Sahlen hade oturen att tappa kedjan precis när han gick förbi Susanne i slutet på rakan. Ett flertal gånger blev Susanne omkörd av Svendsen och Linus Westman men varje gång kunde hon kontra och ta tillbaka förstaplatsen som hon också höll vid målgången. 
 

Sammanlagda resultat.

APRIL 2003 

26-27 april. Andra tävlingshelgen i årets sydsvenska kördes i Kalmar. Dessutom kördes en deltävling i ICC-åkarnas Cambio Cup. Grattis till följande segrare: 

SGCC delt 2.
Mini:         Andreas Forss          KS Klippan 
Yamaha:    Hans Bergqvist        Wäxjö MS             SR Racing 
S2000:        Niclas Lindberg       Kalmar MK          Ward Racing 
Micro:        Martin Rydell          Jönköpings KC      LK Racing Team 
ICC:            Stefan Olsson           08 GKC                Wallberg Motorsport 

Cambio Cup
ICC:            Stefan Olsson           08 GKC                Wallberg Motorsport 
 

16 april. 12-13 april drog årets sydsvenska, SGCC, igång. Första tävlingen kördes på Åsum Ring i Kristianstad. Segrade i de olika klasserna gjorde (klicka på länkarna för fullständiga resultatlistor): 
Mini:         Andreas Forss          KS Klippan            Caroli Karting 
Yamaha:    Chris Midmark         Wäxjö MS            SR Racing 
S2000:        Stefan Malm            Malmö AK           Malm Racing 
Micro:        Nicodemus Ahlin    Jönköpings KC      Italsport KRP 
ICC:            Mattias Hansson      Kristianstad KK   Forsman Motorsport 

MARS 2003 

16 mars. Här kommer en rapport från årets Margutti Trophy i Parma. 
 

Elva svenska deltagare fanns på plats i Parma. På tidskörningen presterade de följande resultat: 
ICA Junior
19. Philip Forsman, 22. Daniel Roos, 29. Jonathan Söderblom, 34. Niklas Edling, 49 Andreas Risvall. 
ICA
61, Natasha Svaneby, 64. Tommy Prosi. 
FA
36. Jimmy Lindberg, 42 Carl Söderblom, 58. Dick Sahlén, 61. Mikael Magnussson.

[Bilden länkad från banans hemsida]
I juniorernas kvalheat lyckades Forsman bäst och tog sig med en 14:e och en 7:e plats direkt till semifinal. Risvall var sammanlagt 27:a i Serie 1 där de 17 första gick direkt till semi. Andreas tog sig till semifinal genom att vinna sitt second chance heat men 
 

15 mars. Den 28 februari beslutade CIK att för internationella tävlingar under 2003 som INTE är CIK-FIA Mästerskap, Cup eller Trophy är chassin från förra homologiseringsperioden, 2000-2002, godkända under förutsättning att de försetts med den nya typen av frontspoiler och 
påkörningsskydd för bakhjulen. Vi noterar att undantaget inte gäller för Viking Trophy eller EM. När det gäller svenska nationella tävlingar väntar vi på besked från kartingutskottet........... 

FEBRUARI 2003 

17 februari. Från Bilstyrelsens senaste protokoll framgår att man tillstyrkt en begäran från kartingutskottet att få inför RM i Formel Yamaha fr.o.m. år 2003. Eftersom vi inte hört något från utskottet vet vi inget om när, var och hur. Men vi lär säkert få anledning att återkomma om det. 

16 februari. Resultat från Wintercupen, South Garda. Snabba svenskar under tävlingarna var bland annat Robin Andersson, ICA junior, Tommy Prosi, ICA och Jimmy Lindberg, FA. Tyvärr försvann de alla på vägen. Mer detaljer om de svenska deltagarnas resultat hittar du här: Resultat Garda Winter Cup 2003
 

14 februari. Susanne Larsson blir gokarthandlare! Efter 11 års tävlande och en fjolårssäsong som resulterade i 4 segrar i ICA/FA och en tredjeplats i Viking Trophy har hon bestämt sig, inte för att lägga av men för att trappa ner på tävlandet och starta egen karthandel. Just nu håller vi på att skaffa en transportbil som ni kommer att stöta på ute på tävlingarna i år. Exakt vilka kommer vi att annonsera på vår websida. Susanne och RaceIT kommer att vara återförsäljare för Forsman Motor. Genom oss kan du köpa Birel, Yamaha och Raket motorer, kartar, reservdelar och andra tillbehör. Vi kommer inte att driva team i vanlig mening utan i första hand försöka dela med oss av vår erfarenhet och kunskap till "våra" förare ute på tävlingarna, både när Susanne själv tävlar och när hon står vid sidan om. Susanne kan Birel! Är du intresserad av hennes hjälp så kontaktar du henne på telefon 070-4153608 eller via email till susanne@raceit.nu. 

JANUARI 2003 

30 januari. Karting-VMår 2002. Kl 23.15 i kväll sänder Eurosport en sammanfattning av VM-säsongen år 2002. 

22 januari. På SGCCs websida hittar du aktuell information om 2003 års sydsvenska serie. Därifrån har vi hämtat tävlingskalendern för den kommande säsongen.. 

19 januari. I dag avgjordes finalen i Rotax Max världsfinal. Slutresultat: 
1. Mark Cronje, Sydafrika (Birel) 
2. Ian Parson, Storbritannien (Tony kart) 
3. Claudio Piazza-Musso, Sydafrika (Arrows) 

Staffan Jansson var 15:e i förfinalen och att Robert Andersson 17:e. Tyvärr tvingades båda bryta i finalen. 

18 januari. På MKRs web sida finns nu aktuell kalender för årets tävlingsserie. 

18 januari. Årets världsfinal för Rotax Max avgörs i helgen på en bana utanför Pretoria i Sydafrika. De två svenska deltagarna har presterat följande resultat i sina första två kvalheat (av tre) under lördagen: Robert Andersson: 14, 6, ?, Staffan Jansson: 4, 4, 5. [Du kan själv följa tävlingsresultaten på www.kart.co.za]. 

16 januari. Är du sugen på att tävla utomlands? Ta då en titt på vår sammanställning av tävlingskalendrar för ett antal av våra grannländer. För närvarande hittar du bl.a. länkar till tävlingskalendrar för Danmark och Norge där samt för tyska mästerskapet. Information om kartingbanor i alla de nordiska länderna hittar du som vanligt på vår bansida. Tänk på att det i år gäller nya (och striktare) regler för deltagande i nationella tävlingar i andra länder. Tävlingen måste ha en speciell utlysning (NEAFP = National Event with Authorised Foreign Participation). 

10 Januari. Nytt avtal för Yamahaklassen 2003 - 2004. Via SBFs websida informerar kartingutskottet om ett antal nyheter för klassen. Det blir även i fortsättningen Swiss Hutless chassin men det blir nu fritt fram för hydrauliska bromsar och 40mm bakaxel. (Mer detaljer hittar du här

1 Januari. Strax före jul spikades det nya nationella däcksreglementet. Alla internationella klasser kommer nu att köra med däck enligt CIK homologering "medium", dvs samma typ av däck som ICA, ICAJ och ICC kör på i sina internationella mästerskap. ICAJ Vega, ICA/FA Bridgestone YHB, ICC Dunlop DBM. (länk till det fullständiga däcksreglementet). 

1 Januari. Vid sitt sammanträde den 14 december beslutade CIKs exekutivkommite att 2003 års internationella mästerskap i klasserna ICA, ICAJ och ICC alla körs på Vega FM däck.