RaceIT  ---   NYHETER 2002  ---  Svensk Karting
AUGUSTI 2002

25 augusti. EM-final, ICA & ICAJ, dag 2. Tyvärr inga stora svenska framgångar att rapportera från finaldagen. Två svenskar var i final, Daniel Roos i Junior-klassen och Martin Svendsen i ICA. För Daniel tog det roliga slut där i takt med framdäcken. Martin gjorde en stark uppkörning i förfinalen från en plats långt bak i fältet till 12:a. I finalen kunde han dock inte hålla samma fart utan fick nöja sig med att bli 11-12:a. Det är trots allt den bästa svenska placeringen i ICA-EM på senare år. Dick Sahlén körde Federation Cup i ICA. Han startade 30:e och var uppe på c:a 12:e när han enligt uppgift blev avkörd. I ICA Juniors Federation Cup tog sig Philip Forsman från sin 4:e startposition med tiden upp i ledningen. I stället för seger slutade racet dock med en tvåhjulning och en så kraftig smäll på revbenen att han tvingades bryta.

24 augusti. EM-final, ICA & ICAJ, dag 1. En telefonrapport berättar om svåra förhållanden och tuffa tävlingar. I ICA Junior har Daniel Roos varit snabb med bland annat en 4.e och en 5:e plats i kvalheaten men också ett par missar som givit 24:e och 17:e platser. Christian Kronegård har brutit två heat. Philip Forsman har varit jämn men placeringar 10, 11, 12 men lite längre bak i det fjärde. För ICAJ återstår ett kvalheat söndag morgon. I ICA har Dick Sahlen haft en hel del strul. Martin Svendsen har varit snabb med tre topp-placeringar, 2, 3, 3, men tyvärr också kört sönder två motorer. Han är i alla fall klar för final. 

23 augusti. I helgen körs EM-finalen för ICA och ICA Junior i Angerville, ett tiotal mil sydväst om Paris. En fantastisk bana och anläggning där ICA EM också avgjordes för två år sedan. Följande svenskar är anmälda till årets final.
I ICA: Martin Svendsen och Dick Sahlén.
I ICA Junior: Philip Forsman, Christopher Frohm, Christian Kronegård, Tommy Prosi, Daniel Roos, Nichlas Severin och Marcus Offason
Årets nordiska mästare i ICA, Micke Ohlsson var också kvalificerad för finalen men har valt att avstå.
Som jämförelse kan vi notera att de övriga Nordiska länderna har följande antal förare med i finalen:
ICA: Danmark 14, Finland 7, Norge 0
ICAJ: Danmark 9, Finland 6 och Norge 2.

15-17 augusti Göteborgs Streetrace kördes på en tillfällig bana utanför Nya Ullevi. Bohus Racing hade lagt ner ett jättejobb för att ro det hela i hamn. Med all respekt för arrangörernas arbete så är den här formen av kartracing enligt min mening alldeles för farlig. Över 120 km/tim mellan stumma däcksbarriärer, utan avåkningszoner och med skymda kurvor. Det är inte många av de säkerhetskrav vi har på en normal bana som är uppfyllda. Visst är det bra med reklam för karting mitt inne i stan men inte till varje pris och kanske inte i form av ett race. Uppvisning, teknikprov, tidskörning, "parallellslalom" nog finns det alternativa sätt att skapa show för publiken. Dags att tänka till!

9-11 augusti. Nordiska mästerskapen kördes på Rudskogens kartbana c:a 8 mil söder om Oslo. En snabb bana som förarna verkade tycka om. För svensk del var det en mycket lyckad tävling. Det blev svenska segrare i 3 av fyra mästerskapsklasser genom Christian Kronegård (ICAJ), Micke Ohlsson (ICA) och Kjelle Zetterström (ICC). Titeln i FA gick till Norge och Stian Sörli. Martin Svendsen var snabb hela tävlingen men fick nöja sig med silvret denna gång. I finalen hade han oturen att drabbas av pyspunka på ett hjul. Totalt sett en mycket stark svensk insats med andra ord. Förhållandena under tävlingarna var svårbemästrade och alla hade väl mer eller mindre problem med att det gick tungt. Susanne var en av dem och när vi till finalen hittade lite bättre inställningar så var det för sent. Då var framdäcken tvärslut. Ännu värre var det för jimmy Lindberg, hans däck tog slut redan i förfinalen. 

JULI 2002

23 juni Efter tre veckors raceande (Viking Trophy, EM-kval och SM) och en vår med mycket arbete har det varit dåligt med nyheter och uppdateringar. Nu skall det bli ändring på det. Tittar du in igen inom några dagar så skall det finnas lite mer från de senaste tävlingarna. 

Missa inte Viking Trophy på Viasat Sport. Programmet sänds på följande tider:
              Ti 23/7 20.30-21.00
              On 24/7 21.00-21.30
              On 31/7 17.20-17.50
              To  1/8 13.00-13.30
              To  8/8 15.00-15.30

20-21 juli. SM, Linköping. Regn, mycket regn satte sin prägel på årets SM-tävlingar. Från andra tidskörningen och framåt var det regndäck som gällde.
Linköping har till i år breddat sin bana. Den asfalt som lades på månaden före SM var dock mindre bra. Under träningen före SM lossnade ytskicktet i kurvorna och det började bli gropar i banan. En snabbeläggning räddade som väl var tävlingarna även om lagningarna blev lite svårbemästrade när det regnade. Det var väldigt många som spann på dem under racedagarna. Trots regn och banproblem var det väl genomförda tävlingar och värdiga mästare:
ICAJ: Andreas Risvall
ICA: Jimmy Lindberg
ICC: Alexander Hägermark
FA: Kim Stenström

I Formel A var det många av favoriterna som hade problem i finalen. Agrell var tillbaka (för vilken gång i ordningen?) och visst var han nära att ta en ny SM-titel men en trasig kedja satte stopp för det. Sonny Persson var snabb i förfinalen men i finalen hade han svårt med fästet. För Kim Stenström var det tvärt om. Kim tog nu sin andra SM-seger. Han vann ju ICA senast SM avgjordes i Linköping (1998).

I ICA vanns tidskörningen av Susanne Larsson. Både Tomas Ohlsson och Magnus Söderlund hade problem där och tvingades starta långt bak i försöken. På uppmaning av tävlingsledningen körde Susanne långsamt mastervarv i försöken. Det ställde till problem för en del men det var inte taktik som en del trodde. Nästa gång kör hon efter eget huvud. Jimmy Lindberg körde starkt i blötan och vann både förfinal och final. Susanne var tvåa i förfinalen och hon låg på en klar andraplats även i finalen men gjorde en miss på trettonde varvet då hon spann av och blev stående.
 

5-7 juli. Viking Trophy, Göteborg. Med 45 startande i både ICA och ICA junior blev årets Viking Trophy en av de bästa på senare år. Bortsett från lite regn i samband med tidskörningen var också vädret med arrangörerna. Segern i ICA tog Michael Aleshin, Ryssland. Susanne Larsson var bästa svensk på tredje plats. I förfinalen visade Susanne sin snabbhet när hon körde ikapp och ifrån ledande Aleshin. Tyvärr hade hon inte riktigt samma fart i finalen men var ändå glad åt tredjeplatsen. Ett speciellt tack till Svante Fridh och Peltor som skakade fram en hjälm till Susanne dagarna före tävling när paniken var som störst. Tack Svante!

I ICA junior var det mycket svenskt i täten. Segrade gjorde Daniel Roos före Tommy Prosi och Johnny Öberg.

APRIL 2002

29 april. Eka Cup, Bohus. I ICA-klassen visade Susanne att förra helgens seger inte var en tillfällighet. På tidskörningen var Johnny Andersson 4 tusendelar snabbare men sedan tog Susanne hem klara segrar i både försöksheat och final. Även Tommy Prosi i ICA junior dominerade i sin klass som han också vann.

29 april. I Lördags genomfördes elitlägret för ICA och ICAJ förare i Göteborg. Det var Team 13 som höll i arrangemanget. Tanken är att elitläger skall bli återkommande arrangemang där de aktiva som vill satsa på internationellt tävlande skall få tips, råd och träningshjälp. Dels handlar det naturligtvis om körningen men också om fysisk och mental träning, kost, sponsring, regler etc.

22 april. Grand Opening. Linköpings vårtävling kördes under helgen. Micro, Yamaha, ICC och ICAJ körde på lördagen och Mini och ICA på söndagen. Segrade i de olika klasserna gjorde:
Micro: Joel Johansson, SMK Örebro
Yamaha: Alex Allerskog, Södertälje KRC
ICC: Rickard Persson, Örebro RC
ICAJ: Daniel Roos, SMK Sundsvall
Mini: Anton Leek,  SMK Örebro
ICA: Susanne Larsson, Katrineholms MK
Fullständiga resultatlistor (Länk till LMS websidor)

8 april. Årets första svenska tävling är avverkad. KS Klippan körde i helgen traditionellt Klippan Cup. Resultatlistor (länk till KSKs sidor).

MARS 2002

11 mars. Kommande helg körs årets Margutti Trophy, Parma, Italien. Följande svenska förare är anmälda till tävlingen:
ICAJ: Philip Forsman
ICA: Natasha Svaneby
FA: David Frodelius, Carl Söderblom

FEBRUARI 2002

En ny säsong har redan kommit igång, åtminstonde för de förare som varit nere i Garda och kört Winter Cupen.
För Susanne Larsson börjar säsongen den 6 april med Klippan Cup. I år kommer hon åter att köra Birel/Parilla och siktet är framförallt inställt på Viking Trophy, SM och ICA-EM.