RaceIT  ---   NYHETER 2001  ---  Svensk Karting
Trots att tävlingssäsongen är slut så händer det mycket inom kartingen även nu. Tävlingskalendrar håller på att spikas och internationellt pågår bl.a. CIKs däckshomologering för perioden 2002-2004. Vi lär få anledning att återkomma till dessa rätt snart.

NOVEMBER 2001

19 nov. Hösten har varit mörk i mer än ett avseende. Precis som alla ni andra så har vi haft svårt att förstå att så många av våra vänner försvann från oss där på flygplatsen i Milano. Naturligtvis lämnar de många minnen efter sig som vi kommer att vårda ömt.

AUGUSTI 2001

10-12 aug. Nordiskt mästerskap, Klippan. Det mesta fungerade bra när KS Klippan arrangerade årets Nordiska mästerskap. Det var omväxlande regn och torrt både lördag och söndag. Det bidrog kanske till att det var lite upp och ner för en del förare. I Formel A gjorde Sonny Persson en blixtrande uppkörning från 9:e plats till ledning under de första finalvarven. Till slut fick han dock ge sig för Finlands Jussi Kohtala. Svenska segrar blev det i stället i ICA junior genom Jimmy Lindberg och i ICC genom Stefan Olsson. Här följer resultaten:
ICA Junior:  1. Jimmy Lindberg (S), 2. Philip Forsman (S), 3. Mikael Granberg (S)

ICA: 1. Christian Jörgensen (DK), 2. Martin Svendsen (S), 3. Tommy Herou (S)

FA: 1. Jussi Kohtala (FIN), 2. Sonny Persson (S), 3. Marko Asmer (FIN)

ICC: 1. Stefan Olsson (S), 2. Rikard Bengtsson (S), 3. Daniel Johansson (S)

Fullständiga resultatlistor finns på KS Klippans NoM-sidor.

Nordic Trophy för Yamaha vanns av Johan Pettersson (S) före Petter Lie Rolfsen (N) och Fredrik Magnusson (S). Marie Claesson som var tvåa efter Yamahas heatkörning  fick i finalen nöja sig med en 9:e plats.

JULI 2001

20-22 juli. SM Bohus. Årets SM-vecka genomfördes i mestadels klart och soligt väder. Främsta undantaget var söndagens förfinaler som kördes i duggregn. Några kollisioner och avåkningar i ICA junior-finalen störde feststämningen. Ett par förare fick tas till sjukhus men inga allvarliga skador visade det sig (nåja, en bruten arm). Här följer en kortfattad resultatrapport:

ICC: Rickard Bengtsson tog sin andra raka SM-titel trots att han bara startade 6:a i finalen. Att Stefan Ohlsson tog andra platsen kan väl knappast ha förvånat någon. Det var ju inte Stefans första pallplats precis. Trea Håkan Jansson.

FA: Efter vårens många segrar var Sonny Persson naturligtvis stor favorit. Precis som tidigare körde Sonny Formel A med sina ICA-motorer. Det räckte också den här gången även om både Rickard Svensson och Kjelle Zetterström hade bra fart i finalen. För Kjelle la maskinen av efter halva racet. Rickard var strålande glad tvåa men drabbades av det grymma ödet att diskas på vågen med 0,4 kg undervikt. I stället togs andraplatsen av David Frodelius som gjorde en rejäl uppkörning. Trea blev nu Fredrik Danielsson. Kim Stenström som jagade uppåt under första delen av finalen försvann när motorn nöp.

ICA: Snabbaste ICA-förare den här helgen var utan tvekan hemmaföraren Martin Svendsen. Martin vann rubb och stubb och tog därigenom sin andra SM-titel. I värdig seger till en kille som kämpat med små resurser de senaste åren. Bakom Martin stod fighten i första hand mellan Tomas Olsson, Susanne Larsson och Morris Ardell. Susanne var tvåa på tidskörningen och när Tomas och Morris båda ville undvika andraplatsen i förfinalen så kom Susanne och passerade båda precis före mållinjen. I finalen nöp motorn för Morris redan efter ett par varv. Tomas var klar tvåa och bakifrån kom Tommy Herou upp och lade beslag på tredjeplatsen.

ICA Junior: Som vi redan nämnt var manfallet stort i junior-finalen. Även här blev det en hemmaseger genom comeback'ande Mickael Granberg för Christian Kronegård.

1 juli Viking Trophy,Thy Karting Center (Hanstholm, DK). 
7 svenska förare körde årets Viking Trophy i ICA och och lika många ställde upp i ICA junior. I ICA lyckades David Frodelius bäst med en slutlig 8:e plats efter att ha startat som 30:e i finalen. Segrade gjorde Rene Hoff (DK) före Valle Mäkelä (FIN) och Einar Lie (N). Här är samtliga svenskars resultat i ICA:
 
Tidskörn Heat 1 Heat 2 Heat 3 Förfinal Final
David Frodelius 52.719 2   27 30 8
Robert Essebro 53.583 10   17 26 15
Jonny Back 53.561   19 13  16 17
Niclas Persson 53.366 20 13    29 30
Jonatan Hetrzberg 53.303 19 23   Utslagen -
Martin Henriksson 53.170 26 20   Utslagen -
Mikael Magnusson 53.193 22 17   Urslagen -

JUNI 2001

25 juni. Det är kanske inte så många som känner till att Norska mästerskapen i klasserna FA, ICA och ICA junior är öppna mästerskap så att även utländska förare kan delta. Precis som i Sverige avgörs mästerskapen vid ett tävlingstillfälle. Årets mästerskap för ICA och ICA junior kördes under midsommarhelgen på banan i Klepp några mil söder om Stavanger. Två svenska förare deltog, nämligen Alexander Karjalauoto i ICA junior och Susanne Larsson i ICA. Båda hade problem med det kraftiga däckslitaget (man kör på röda Vega i junior och gula Vega i ICA) och tog det väldigt lugnt i Lördagens försöksheat. I Söndagens förfinal var Susanne i stället snabbast och körde då upp sig från 12:e till 4:e plats. En bra utgångspunkt inför den efterföljande finalen. Där visade det sig dock att framdäcken började ta slut med kraftig understyrning som resultat. I finalen spann mastertvåan Monika Nilssen i andra kurvan. Det gav Erik Hellum som startat master och Einar Lie en rejäl lucka till det övriga fältet där Susanne samtidigt föll tillbaka några placeringar. Duellen om segern slutade med att Lie fick blev stående några varv från mål. Norsk mästare alltså: Erik Hellum. Susanne tog sig efterhand i kapp Erik Kristiansen och Stian Sörli som kämpade om andraplatsen men hon hade då ingen möjlighet att attackera utan fick nöja sig med 4:e platsen. Alexander Karjalauoto körde också upp sig i förfinalen där han slutade 5:a. I finalen fortsatte det på samma sätt och några varv från mål gick han upp i ledningen. Fighten om ledningen fortsatte dock in i det sista och på slutet kunde Björnar Frydenhaug rycka till sig förstaplatsen före Anders Kjaer. Alexander gick dock i mål som 3:a. 
Vi hoppas att fler svenska förare tar chansen att ställa upp nästa gång, kanske redan till Formel A mästerskapet som körs den 4-5 augusti i Gjövik. Den banan ligger dessutom lite lämpligare till sett från Sverige.

16 juni. På våran länksida har vi lagt till ett par nya svenska länkar, Motorsportinfo och Forza motorsport där du hittar färska nyheter om övrig motorsport. Bland annat är det ju intressant att följa årets SM i Formel Ford Zetek där vi hittar många "gokart"-förare i resultatlistorna.

15 juni. SM 2002 kommer att arrangeras av Linköpings MS.

I årets SM i Formel A är det tillåtet att köra med reedmotorer enligt den internationella klassningen för FA. Om man vill använda reedmotorer från tidigare klassningsperiod (före 2001) så kan man söka dispans från utskottet.

9-10 juni. Swedish Kart Cup, Göteborg. 
Resultat 

Sammanlagda resultat MKR (länk till MKRs hemsida).

2-3 juni. Axamo Open. Jönköping KC har satsat på att åter göra Axamo Open till en stor tävling. Nu blev det inte så många startande som man hoppats. Bland annat fick ICA Junior ställas in p.g.a. för få anmälda. Vi får hoppas att klubben inte ger upp. I ICA-klassen kom ett 10-tal förare till start. Tyvärr fick Susanne Larsson lämna återbud p.g.a. sjukdom. På banan såg det länge ut som vanligt, med Sonny Persson längst fram. I finalen kunde dock Kim Stenström bryta Sonny's långa segerrad. Ett lätt regn kanske bidrog till det. I National C föll ledarparen bort två gånger i finalen. Bland annat krokade Rickard Bengtsson och Håkan Jansson ihop i kamp om ledningen. Det hela bäddade för att Daniel Johansson kunde köra hem en seger gör arrangörsklubben.

2 juni. Nu finns resultatlistor från EM kvalet i ICA och första EM deltävlingen i FA att läsa på Vrooms hemsidor. Här är direktlänkar (ICA-kvalet körs i tre regioner. Final i Braga (P) i september).
ICA EM kval, Genk (B) 25-27 Maj
ICA EM kval, Angerville (F) 25-27 Maj
ICA EM kval, Ampfling (D) 25-27 Maj
EM FA delt 1. Obschersleben (D) 4-6 Maj

MAJ 2001

31 maj. För den som vill följa de internationella mästerskapen (FA EM, FSA VM och EM i FC och ICC) har CIK resultat på sin webbsite. För närvarande finns dock bara resultat från FC och ICC tävlingarna i Soznova 12-13 maj. Där kan man å andra sidan finna att Daniel Johansson var 13:e och 6:e i de två finalerna (grattis!). Stefan Olsson kom in som 15:e och 16:e och Mats Nilsson som 27:a och 23:a. I Formel C tog Finlands Toni Vilander en av segrarna medan Milton Ryttarbris den här gången fick nöja sig med en 5:e och 13:e plats. [Klicka här för att gå till CIK resultatsidor]

Det har varit dåligt med vår nyhetsrapportering i år, men nu är det dags för en uppryckning. Här följer några kommentarer från helgens tävlingar. Det kommer mera....

28 maj. ICA EM, Genk. De knapphändiga rapporter vi fått från EM-kvalet i Genk säger att Tomas Olsson inte lyckades nå finalen. Hur det gick för den andre svenske deltagaren, Niclas Persson får vi återkomma till.

26-27 maj. Tom Trana Trophy i Göteborg. Fyra dagarnas tävlande i Bohus och Göteborg avslutades på Söndagseftermiddagen med finalen i Formel A. Sonny Persson avslutade sin fantastiska helg med att ta 4:e segern av 4 möjliga. En bit bakom Sonny var det en jämn fight om 2:a och 3:e platserna. Susanne hade till en början greppet om andraplatsen men fick förgasarproblem och föll till 7:e plats. I stället tog Kim Stenström över andraplatsen före Fredrik Danielsson. Det kan vara intressant att notera att Sonny och Kim körde reedmotorer medan Fredrik körde slidmotor. Även i National C var det Topkart längst fram. Rickard Persson var snabb hela dan och tog också hem segern i finalen före Micke Wärn som kom starkt på slutet. Finalen i Mini-klassen var en riktig höjdare. Ett 10-tal förare slogs om tredjeplatsen med ständiga omkörningar. Det som imponerade var att det skedde utan knuffningar. Ren, snygg och skicklig körning. Roligt för publiken och lovande inför framtiden.