RaceIT  ---   NYHETER 2000  ---  Svensk Karting
DECEMBER 2000
2 dec. Svenska Bilsportförbundets årliga medaljutdelning avhölls under lördagskvällen på Infra city, Scandic hotell i Upplands-Väsby. Praktiskt taget alla gokartmedaljörer var på plats för att ta emot sina medaljer. Dessutom kan vi notera att  Ronnie Peterson stipendier delades ut till bl.a. Sebastian Hohenthal, Martin Henriksson, Andreas Jonsson, Linus Westman och Johnny Back. 

Utmärkelsen Årets Bilsportkvinna delades ut för 15:e gången. En gång tidigare har det gått till gokart, nämligen till Lotta Hellberg, 1991. Nu var det dags igen, och den här gången var det Susanne Larsson som fick ta emot utmärkelsen.

NOVEMBER 2000

27 nov. I helgen kördes World Cup i Japan. Här är de preliminära resultaten:
Formel Super A:
1. D. Fore
2. V. Liuzzi
3. C. Balestrieri
4. H. Kovalainen
5. F. Perera
6. H. Umekaki
7. B. Vroomen
8. N. Van der Pol

Formel A:
1. L. Hamilton
2. C. Piccione
3. C. Brown

Vi har ännu inga uppgifter om hur det gått för Alexander Storckenfeldt som var ende svensk i Formal A klassen.

OKTOBER 2000
25 okt. Som vanligt avslutades den svenska gokartsäsongen med helgens Grande Finale i Kristianstad. Också som vanligt i Kristianstad så här års (för det är det väl?) var banan fuktig på morgonen och det tog ett bra tag innan den torkat upp. Under tävlingen var det i alla fall slicks som gällde. Trots att man körde 7 klasser, alla med finaler på söndagen flöt tävlingsorganisationen bra och vi bjöds på många spånnande race. Söndagens förfinal i Formel A var en höjdare där Martin Svendsen utnyttjade de andras missar och tog sig upp på förstaplatsen. När det sen var dags för final i den klassen tog Kjelle Zetterström initsiativet ganska omgående med Martin i hälarna. Efter ett tag kom Kim Stenström och Fredrik Danielsson i kapp och attakerade ledarna. Fightandet bakom Kjelle gjorde dock att han kunde hålla undan och gå i mål som segrare. I NC var väl Rikard Bengtssons seger knappast någon sensation. Daniel Johanssons övergång till NC har dock varit sensationell. Nu höll det ända hem och Daniel tog andraplatsen i tävlingen före en annan Topkartförare, John Stambeck. I ICA klassen var Tommy Herou som vanligt snabb men Sonny Persson tog efter hand över kontrollen och vann ganska ohotad. I finalen fick Tommy något tekniskt problem och dalade bakåt i fältet. Motsatt väg gick Susanne Larsson som från sin 17:e startplats i finalen jobbade sig upp till en 5:e plats i mål. P.g.a. ett kopieringsfel delades inte ut några resultatlistor, men om inte minnet sviker så blev slutresultaten följande:
Micro: 1. Patrik Björk        2. Elisabeth Nieminen 3. Kevin Engman
Mini:  1. Christian Kronegård 2. Niklas Severin     3. Magnus Tornberg
Yamaha:1. Roy Dahlqvist       2. Johan Andersson    3. Marie Claesson
ICAJ:  1. Thomas Jensen       2. Tony Ruuskanen     3. Jonatan Hertzberg 
NC:    1. Rikard Bengtsson    2. Daniel Johansson   3. John Stambeck
ICA:   1. Sonny Persson       2. Einar Lie          3. Fredrik Spångberg
FA:    1. Kjelle Zetterström  2. Kim Stenström      3. Martin Svendsen
Vill du kolla dina varvtider? Följ då länken här till Wäxsjö MS's hemsida och deras kompletta sammanställning av varvtider och resultat från alla finalracen.
Resultat och varvtider Grande Finale 2000

17 okt. Under helgens mässdagar i Jönköping, Bilsport Performance Show, delades årets Bilsport Awards ut. Priset årets gokartföraregick till Sebastian Hohenthal som i år vunnit både SM och NM. De två övriga kandidaterna var Rickard Svensson och Susanne Larsson. Deras nomineringar grundades bl.a. på NM-segern för Rickard och SM-uppkörningen från 31:a till 2:a för Susanne. Vi grattulerar Sebastian till utmärkelsen och noterar att han nästa år lämnar kartingen för att köra Formel Ford Zetec för Jan Lindblom Racing. Bland övriga Bilsport Awards fick Jens Edman priset som årets Racingförare och Robert Dahlgren priset som årets Racingjunior.

6 okt. I början på veckan höll CIK ett möte där man bland annat spikade huvuddelen av nästa års internationella mästerskapstävlingar. Det blir en hel del förändringar från tidigare. Bland annat kör Formel Super A en VM-serie för förare och team. Formel A kör enbart en EM-serie (4 deltävlingar). I VM för FSA ingår 5 deltävlingar. Det är meningen att det skall bli större skillnad mellan FSA och FA än vad fallet är i dag. För ICA blir det nu kvaltävlingar. Europa är indelat i tre regioner för dessa kval. De nordiska länderna tillsammans med Estland, Lettland, Littauen, Belgien, Holland och Luxembourg kör sitt kval i Genk, Belgien den 25-27/5. [Internationell mästerskapskalender 2001]

1 okt. MKR-seriens sista deltävling för året kördes i Enköping den 23-24/9. De fullständiga slutresultaten för hela serien finns nu att läsa på MKR-hemsidan. Här är i alla fall de tre första i varje klass:
Micro: Patrik Björk, Södertälje KRC 2) Malin Anderstedt, Järfälla MK 3) Christoffer Karlsson, SMK Örebro
Mini: Andreas Jonsson, Södertälje KRC 2) Andreas Lindgren, Västerås GK 3) Niklas Severin, Södertälje KRC
Yamaha: 1) Andreas Gustavsson, Rasbo MK 2) Johan Andersson, SMK Hedemora 3) Calle Cederqvist, Södertälje KRC.

SEPTEMBER 2000
8-10 sept. VM i Formel SA och Formel A kördes under helgen i Braga, Portugal. Det var sista gången som VM avgörs som en tävling. Från och med nästa år blir det i stället en VM-serie. Årets världsmästare blev David Fore i FSA och Colin Brown i FA. I Super A dominerade precis som tidigare i år Tony Kart och deras vattenkylda Vortex-motorer. Ett grattis till Heikki Kovalainen och Nova competition som blev trea. Rickard Käll fick den här gången nöja sig med en 18:e plats. I Formel A klassen slutade Alexander Storckenfeldt på 18:e plats medan Niklas Petersson tvingades bryta. [Preliminär resultatlista]

AUGUSTI 2000

26-27 aug. Så har då Rättvik-Boda genomfört sin premiärtävling på Silja Ring. Banan som blev klar i våras är 643m lång och 8m bred. Här hittar du ett tävlingsreferat från Jan Nozlihn.
 
20 aug. Göteborgs Stora pris. Under söndagen kördes klasserna Mini, Yamaha och Formel A. Att Göteborgs Stora pris är en populär tävling visade sig bl.a. genom att Formel A lockat 25 startande, dvs ett 10-tal fler än vid SM. Flera förare dubblerade genom att köra ICA på lördagen och FA på söndagen. Bland de utländska förarna fanns Heikki Kovalainen, nybliven Nordisk mästare i FA. I F-Mini nådde Daniel Karlsson sin största framgång hitintills när han vann såväl tidskörning som kvalheat och final. Under Yamaha-finalen började det regna vilket ställde till problem för många av deltagarna. De främsta platserna togs av Björn Johansson och Petter Rolfsen. När det var tur för Formel A-förarna att åka ut hade det slutat regna och några förare hade chansat att lägga på slicks. Det skulle visa sig vara ett misstag....  Nu blev det i stället regnspecialisterna som tog över föreställningen. Från startpositioner långt bak i fältet tog sig Johan Agrell (18 startplats), Martin Svendsen (startade 12:a) och Susanne Larsson (från 17:e startplats) fram i täten tillsammans med Heikki Kovalainen. Martin tog sedan i lite väl mycket i ett försök att jaga Johan Agrell. Det slutade med en avåkning uppe i Esab. Därigenom kunde Agrell köra i mål som segrare före Kovalainen och Larsson.
[Länk till Team 13s tävlingsreferat]

Segertrion i Formel A vid Göteborgs Stora Pris 2000,
Johan Agrell flankerad av 2an och 3an Heikki Kovalainen och Susanne Larsson.

19 aug. Göteborgs Stora pris.
 

13 aug. Nordiska mästerskapen avgjordes under helgen i Hanstholm, Danmark. Det var en tävling där sandfållorna ställde till problem för många förare. Inte bara för dem som körde ut i dem utan också för de som körde in i den sand som drogs ut på banan. Med sand på däcken kunde varvtiden gå upp med så mycket som 5 - 6 sekunder! (Det hände bl.a. Susanne Larsson och Johan Stolt under tidskörningen). Tävlingarna slutade i alla fall med stora svenska framgångar. Det blev blågula segrare i 3 av 4 NM-klasser, Sebastian Hohenthal i ICA junior, Rickard Svensson i ICA och Stefan Karlsson i ICC. I Formel A blev det en duell mellan Kovalainen och hemmaföraren Bremer. Men i finalen var Kovalainen starkast och gav Finland en NM-titel.

JUNI 2000
24 juni. Torsdagen den 22/6 genomförde SMK Hedemora sin kvällstävling. Tävlingen samlade ett 50-tal startande totalt i 4 klasser, Micro, Mini, S100+S2000 samt uppvisning i Cadetti. Segrade gjorde Erik Arons Johansson (Micro), Mattias Ekman (Mini), Tommy Fälth (S100/S2000). [Fullständiga resultatlistor].

24 juni. MKR, Linköping 17-18/6 . Helgen innan midsommar kördes det en MKR-tävling i Linköping. Förutom micro, mini, yamaha så kördes en inbjudningstävling för ICA. I den senare klassen slog det nu äntligen till för Martin Henrikson som tog sin första ICA-seger (åtminstonde på de här "sydliga breddgraderna"). Över mållinjen hade han Johan Stolt i hälarna. Johan gjorde en stark uppkörning efter ett kedjebrott i första heatet. En av de nya förarna som placerat sig högre och högre upp i resultatlistorna under säsongen är Christian Herou. Den här gången blev det en imponerande 3:e plats i det 18 man starka fältet. I MKR-klasserna noterar vi att Södertälje-förarna fortsätter att visa framfötterna och den här gången tog hem 6 av 9 pallplatser.
RESULTAT 
Micro: 1. Patrik Björk (SKRC), 2. Daniel Roos (Sundsvall) 3. Micke Hagström (SKRC). 
Mini: 1. Christian Kronegård (SKRC) 2. Rickard Johansson (SKRC) 3. Andreas Jonsson (SKRC)
Yam: 1. Johan Granström (Järfälla) 2. Michael Vukajlovic (SKRC) 3. Fredrik Backlund (SKRC).
Sammanlagt i MKR efter 4 av 7 tävlingar leder nu Patrik Björk i micro före Malin Anderstedt (Järfälla). I mini har de båda SKRC-förarna Christian Kronegård och Andreas Jonsson samlat ihop lika många poäng. I Yamaha-klassen är det så här långt Rasbo och Hedemora i topp genom Andreas Gustavsson och Johan Andersson. 
RESULTAT ICA (inbjudan, 18 startande): 1. Martin Henriksson (Luleå) 2. Johan Stolt (Rasbo) 3. Christian Herou (Åmål).

23 juni Inställt midsommarrace i Rättvik. Tyvärr blir det inga tävlingar i Rättvik under Midsommar p.g.a. för få anmälda.

23 juni Årets Viking Trophy avgjordes 16-18 juni i Björneborg (Pori) i Finland. Tävlingen kördes i år för första gången i både ICA och ICA junior. Tyvärr med ganska få startande, 14 i ICA och 10 i ICA junior. Enda svensk deltagare var Stefan Wass i Junior-klassen som slutade 8:a i tävlingen. Rapporterna pratar om en fantastiskt fin anläggning och mycket väl arrangerade tävlingar. Det är lite tråkigt att det inte finns fler nordiska förare som vill och kan, satsa på internationella tävlingar som Viking Trophy.
Resultat ICA: 
1. Teemu Tanninen  CRG CRG Vega (FIN)
2.  Heini Järvinen Swiss Hutless Rotax Bridgestone Juhani Järvinen  (FIN) 
3.  Toni Joronen Birel Parilla  Bridgestone (FIN)
Resultat ICAjunior:
1 Teemu Nyman Birel Parilla  Vega  (FIN)
2 Henri Karjalainen Swiss Hutless Vortex Vega (FIN)
3 Marens Stolcermarios Birel Vortex Vega (LAT)
[Hela resultatlistorna finns på arrangörens webbsida]

11 juni Alexander Storckenfeldt imponerade vid EM-tävlingarna i Valence. Det började med en 4:e plats på tidskörningen och en delad 7:e plats efter försöksheaten. Efter att ha brutit första finalen körde han sedan upp sig till 12:a i final 2. Stefan Söderberg var 24:a på tidskörningen men sedan var det slut på det roliga för hans del. Flera brutna heat och en placering långt ner i resultatlistan. Niklas Petersson gick motsatt väg. Efter en misslyckad tidskörning tog han sig via second chance till final där han slutade 28:a resp. 26:a. I Formel Super A var Rickard Käll 5:a och 19:e.

Resultat: Formel A Final 1: 1. Jaime Green (GB) PCR/PCR/D, 2. Caren Burton (B) Kosmic/Vortex/D, 3. Mauro Piu (I) Haase/Titan/D.
Final 2: 1. Lewis Hamilton (GB) CRG/Parilla/B, 2. Marco Ardigo (I) TopKart/Comer/B, 3. Roberto Streit (BR) Tony/Vortex/B.
Formel SA Final 1: Tony Vilander (FIN) PCR/PCR/D, 2. Oskari Heikkinen (FIN) Haase/Titan/D, 3. Johan Besnault (F) Merlin/PCR-ATK/D 
Final 2: Sauro Cesetti (I) Kosmic/Vortex/B, 2. Benjamini (NL) Tony/Vortex/B, 3. Benjamin Horstman (AUS) Biesse/Fox/B. 
Fullständiga resultatlistor: FA-Final 1FA-Final 1, FSA-Final 1, FSA-Final 2
Det är intressant att notera att i både FA och FSA dominerade Dunlop-förare Final 1 och Bridgestone-förare i final 2! 

7 juni Kommande helg körs tredje deltävlingen i årets EM-serie i FA och FSA. Tävlingen heter Trophee de Suisse
men avgörs i Franska Valence. Information om tävlingen tillsammans med aktuell EM-ställning kan man hitta på Sweiziska förbundets hemsida. Här kommer också tävlingsresultaten att publiceras. [Trophee de Suisse 2000, EM FA/FSA]

3-4 juni Swedish Kart Cup, Jönköping. Inget regn (och ingen snö!) i Swedish Kart Cup denna gång. En varm och solig lördag följdes av en kyligare finaldag. Det blev efter hand också rätt mycket gummi och fäste på den nybelagda banan. Tyvärr inträffade en otäckt olycka på lördagen när Jonas Ekman förlorade bromsen uppe i första backen och flög över den efterföljande vallen och landade på banan på andra sidan. Som väl var klarade Jonas sig undan med en hjärnskakning. Utformningen av vallen måste klubben dock göra något åt så att den inte, som i det här fallet, fungerar som en ramp för att skuta upp en kart i luften. Även under söndagen for en kart över vallen men då med lite lägre fart så där blev inte luftturen lika vådlig. Så till själva tävlingen. Segrade i de olika klasserna gjorde Jonny Back (ICAjunior). Alexander Storckenfeldt (Formel A), Tommy Herou (ICA), och Håkan Jansson (Nat. C). Den första ICA finalen inleddes med en duell mellan Richard Svensson och Johan Stolt där den senare slutade på gräset och där Richard efter loppet och diverse diskussioner diskades. Säga vad man vill om det men i final 2 gjorde Richard en otrolig uppkörning som slutade med en tredjeplats i mål. [Länk till resultatlistor]

1 juni På onsdagskvällen (31/5) kördes det 2:a kvällsracet av tre i Södertälje. Resultat:
Yamaha: 1) Fredrik Backlund, 2) Mikael Vukajlovic, 3) Björn Carleflod.
Mini: 1) Niklas Severin, 2) Rickard Johansson, 3) Mattias Ekman.
Micro: 1) Patrik Björk, 2) Michael Andersson, 3) Kim Koivio.

MAJ 2000

31 maj Nu har vi också resultaten från helgens (28/5) MKR-tävling i Hedemora. Som vanligt gäller det klasserna Micro, Mini och Yamaha. I micro segrade Daniel Roos (SMK Sundsvall) före Södertäljeförarna Patrik Björk och Michael Andersson. [Ett litet extra grattis till Micke som fått upp farten ordentligt]. I Mini var det som vanligt mycket Södertälje. Den här gången tog man hem 5 av de 6 första platserna! Bästa icke-SKRC förare var Järfällas Martin Ekström på 4:e plats. Resultat Mini: 1.) Niklas Severin, 2) Christian Kronegård, 3) Andreas Jonsson. Dessutom noterar vi att Mattias Ekman körde upp sig från C-final till 5:a i A-finalen. Strongt. I Yamaha slutligen var det åter Granström och Wrang därframme och de gick i mål i den ordningen. Mikael Mårthen Mora var 3:a. [Länk till resultatlistor (SMK Hedemora)]

30 maj Inför helgens Swedish Kart Cup i Jönköping meddelar klubben att det inte är någon träning på torsdag. Däremot är banan öppen för träning både tisdag och onsdag kl. 16-20.30.

24 maj Kvällsrace 1, Södertälje.  Det första av årets tre kvällsrace i Södertälje blev en blöt tillställning. De som behärskade blötan och tog tätplatserna i Yamaha-klassen var Fredrik Backlund som segrade före Björn Carleflod. Michael Vukajlovic gjorde sin andra tävling i klassen och körde in som fyra. Miniklassen blev en duell mellan Niklas Severin och Philip Forsman. Det var Niklas som gick segrande ur den striden. En bit bakom tätduon gjorde Christian Kronegård och Mattias Ekman upp om tredjeplatsen. Den här gången fick Mattias ge sig för Christian som alltså slutade trea. Även i microklassen blev det hemma seger genom Patrik Björk. Nästa deltävling körs redan nästa vecka.
 
20-21 maj Tom Trana Trophy, Göteborg. Under åren har vi vant oss vid perfekta tävlingsarrangemang från Team 13's sida. I årets Tom Trana var det tyvärr en hel del strul med startuppställningar och liknande. Vi hoppas att det var en engångsföreteelse och att organisationen blir "som vanligt" till Göteborgs Stora pris i augusti. Så till det väsentliga, dvs själva tävlingen som genomfördes i strålande solsken. På lördagen debuterade Susanne i Formal A där hon var 2:a på tidskörningen efter Kjelle Zetterström. Tyvärr drabbades hon av punkteringar i bägge försöksheaten men körde ändå upp sig till 5:e plats i finalen, där loppets andra tjej, Hanna Johansson tog en fin 6:e plats. [Mer om lördagens tävlingar i morgon]. På söndagen kördes Mini, ICA och NC. I Mini tog Södertälje KRC's Christian Kronegård sin första seger och pappa sken i kapp med solen. Det var en elegant omkörning i hästskon som i slutskedet gav Christian segern före Linus Westman. Trea blev Joakim Görsberg och fyra Philip Forsman. Philip som låg näst sist efter starten gjorde en enastående uppkörning genom fältet. I ICA-klassen tog Susanne Larsson nu den seger hon var på vippen att plocka hem redan för två år sedan. Den gången tuschade hon i Kim Stenström uppe i Esab-kurvan när hon var på väg upp i ledningen. Den här gången var det inte så mycket snack om saken. Susanne vann båda sina försöksheat och i finalen var det bara Johan Stolt som förmådde utmana. Efter hand töjdes dock avståndet mellan Susanne och Johan ut och Susanne kunde gå i mål som klar segrare. En efterlängtad seger!  Tredjeplatsen togs av Martin Henriksson. Fyran Magnus Smedegård satte snabbaste tid på tidskörningen men drabbades av ljudtillägg. Trots en bra körning lyckades han sedan inte blanda sig i segerstriden. I National C slutligen var det Lycksele's Peter Göransson som tog hem segern före Tomas Kreitz och Rickard Persson. Tidigare ICA-förarna Martin Nordström och Magnus Söderlund slutade 5:a resp. 8:a. Dessutom noterar vi att Tomas Johansson, som tagit steget från förare till Team-chef i STCC nu gjorde ett nytt inhopp i karting. Han hade uppenbart roligt även om han tvingades avstå från finalen (jag tror han hade problem med växellådan). Du är välkommen tillbaka Tomas!
Tom Trana Trophy 2000.
Väntan på start i ICA heat 1.

13 maj. Årets Viking Trophy körs i Pori (Björneborg) Finland den 16-18 juni. Man har nu fått klartecken från CIK att förutom ICA också köra ICA Junior klassen. Inbjudan och anmälningsblanketter kan fås från SBFs kansli. Från arrangörklubbens hemsida kan man också ladda ner tidsprogram och däck/bränsleformulär. Sista anmälningsdag har flyttats fram och är nu den 25 maj. 

APR 2000
1 maj. Den tredje tävlingen i helgen kördes i Växjö. Det var den nu traditionella Lillövis Trophy. Segrade i klasserna Micro, Mini respektive National C gjorde Christoffer Hartman, Christopher From och Stefan Olsson. Allt enligt Wäxjö MSs hemsida. Där hittar man också fullständiga resultatlistor.

30april-1maj. Eka Cup Bohus KC. Tre konkurerande tävlingar denna helg gjorde att startfälten i årets Eka Cup var ganska tunna. På söndagen kördes ICA junior med 13 startande och ICA (inklusive Senior 100) med c:a 18 startande. Bland juniorerna vanns båda försöksheaten av Mikael Granberg som däremot fick ge sig för Sebastian Hohenthal i finalen. Trea Carl Söderblom. I ICA-klassen var hemmaföraren Martin Svendsen som vanligt snabb men den här gången surade motorn igen under mastervarven både i ett av heaten och i finalen. Från en plats bak i fältet körde han i finalen ändå upp till 4:e plats i mål. Segrade gjorde i stället Tommy Herou som hade Jonas Ekman i bakbågen när han gick över mållinjen. Tredjeplatsen togs av Kristianstad-föraren Niclas Persson. [Resultat]
 

29 april. MKR Järfälla. Tävlingen hade 50 startande i Micro-klassen där Patrik Björk tog hem segern under lördagens tävlingar. P.g.a. protester är varken Micro eller Mini resultaten officiella ännu. Resultaten i Yamaha finns däremot på MKRs hemsida (Resultat Yamaha). 
 

25 april. Första deltävlingen i årets ICAjunior-EM kördes i Tyska Hahn-Hunsruck i helgen. Rapporterna pratar om många olyckstillbud och få svenska framgångar. Ingen svensk i final även om Mikael Granberg var nära att gå vidare från B-finalen. Han låg 5:a när han blev avpetad.
 

23 april. Springtime i Hedemora. Ingen snö men väl regn i årets springtime. Segrare i årets första tävling på dessa breddgrader blev Mattias Ekman, SKRC (Mini), Daniel Roos, SMK Sundsvall (Micro), Andreas Zachrisson, Borlänge MK (Yamaha) och Martin Henriksson, Luleå MS (S100/S-2000). [Länk till SMK Hedemoras resultatsida]
 

16 april. Första deltävlingen i Swedish Kart Cup arrangerades under helgen av Bohus KC. Rapporterna pratar om regn till och från, mest till (det som vi andra kallar "Göteborgsväder). Finalerna vanns av Daniel Karlsson (FA), Johan Stolt (ICA), Håkan Jansson (NC) och Sebastian Hohental (ICAjunior). [Resultatlistor].

8-9 april. Årets Klippan Cup genomfördes i strålande solsken. Bland alla segrare vill vi framförallt grattulera Daniel Johansson i ICA som så många gånger varit med och krigat i täten och nu äntligen fick ta hand om segerkransen. En mer välförtjänt segrare får man leta efter. En stark säsongsdebut gjorde också Johan Stolt som blev 2:a. Tredjeplatsen togs av Sonny Persson. Själva hade vi en jobbig helg med tre motornypningar! Till finalen hade vi hittat orsaken och då körde Susanne upp sig till 10:e plats. För övrigt noterade vi att Mikael Granberg fortsätter att visa framfötterna i ICAjunior. Efter tredjeplatsen i Belgien två veckor tidigare blev det nu seger i Klippan Cup. 

MAR  2000
17 mars. SBFs ordförande Greger Petersson och styrelsemedlemen Lennart Nodby meddelade i går enligt SBF websida att de ämnar avgå. Samtidigt säger SBFs affärschef John Graff och ekonomiansvarig Bo Brask upp sig från sina tjänster på SBF. Som orsak till avgångarna hänvisar man till "Ett fåtal personers agerande i vissa distrikt, de senaste månaderna, har visat att de ser alla möjligheter som hot och därmed rycks benen bort för att driva ett aktivt förändringsarbete". Den avgående ledningen har ju bland annat fått igång en juniorsatsning. Även om vi skulle se att mer av den hamnade inom gokarten så får man för svensk motorsports framtid hoppas att dessa satsningar kan fortsätta. 

8 mars. Datum för Swedish Kart Cup skall nu vara spikade. Enköpingtävlingen flyttas till 5-6 augusti och den nya tävlingen i Linköping körs den 2-3 september.

6 mars. I helgen kördes årets Margutti trophy i Parma, Italien. Bäst av de svenska deltagarna lyckades Rickard Käll i Formel A. Rickard som är tillbaka hos PCR verkar trivas bra i det teamet. I South Garda för en månad sedan var han mycket snabb och nu i Parma körde han upp sig ordentligt efter en mindre lyckad tidskörning. Från 15:e startplats i förfinalen gick han i mål som 3:a och i finalen tog han en placering till när han skuggade märkeskollegan Tony Vilander i mål. Ingen av de övriga svenskarna lyckades ta sig till final i den hårda konkurrensen.

6 Mars Som ni kanske läst i IB så har gokartutskottet tagit bort den övre åldersgränsen i klasserna Micro och ICA Junior.
Man har också bestämt att Yamahaklassen från och med i år kör på Vega XLL ("Gröna Vega"). Det blir nu också regndäck i Yamahaklassen. Nämligen Vega W2.

FEB  2000

24 februari. En vecka återstår till årets Margutti Trophy i Parma, Italien. Antalet anmälda förare är, ICAJ 88, ICA 105, FA 71. Svenska deltagare: Fredrik Roos Biesse/Vortex i ICAjunior, Martin Henriksson GP/Rotax och Daniel Johansson TopKart/Comer i ICA samt Rickard Käll PCR/PCR och Kim Stenström CRG/CRG i Formel A. Den fullständiga startlistan hittar du här.

6 februari. Resultaten från Vintercupen i South Garda, Italien.

1 februari. Den deltävling i Swedish Kart Cup som skulle körts i Moss, Norge den 8-9 juli kommer att flyttas till en svensk bana. Troligen Linköping. Datum är ännu inte spikat.

1 februari. Vi har nu den internationella tävlingskalendern online:
Internationell kalender 2000 (+nationella i Europa) . Sidan innehåller dessutom länkar till nationella tävlingskalendrar i olika länder, f.n. Nederländerna och Finland. Fler kommer efter hand. 

JAN 2000

27 januari. Många svenska deltagare i Garda. Det är bara en vecka kvar till årets första stortävling, Vintercupen, i Garda. Tretton (!) svenska juniorförare lär vara anmälda till tävlingen. Fjolårets juniorsegrare, Stefan Söderberg, är med i år också, men nu i Formel A-klassen. 5th Winter Cup, Garda, 4-6 Februari

25 januari. Jenson Button kör Formel 1 för Williams. Det är inte mycket mer än två år sedan engelsmannen Jenson Button körde gokart. Nu tar han uppenbarligen steget in i Formel 1 cirkusen. [Läs mer på Atlas F1.]

10 januari. Det är nu klart att Susanne Larsson kör Birel/Parilla den kommande säsongen. Vi tackar Leif Larsson och GP Racing för sammarbetet under 1999.

8-9 januari. Lyckad kartmässa på RaceTown. Helgens kartmässa i inomhushallen RaceTown i Upplands Väsby
norr om Stockholm blev en lyckad tillställning. Forsman, Radne, Kartson, Tegnelius och Dino ställde ut och kartfolk från hela landet fanns på plats. Fortsättning följer nästa år hoppas vi.